Een externe stroomstoring kan veroorzaakt worden door graafwerkzaamheden, schade aan hoogspanningsleidingen of een storing in het algemene elektriciteitsnetwerk. Dit type storing kunt u niet zelf oplossen, maar u kunt dit wel melden bij het landelijke storingsnummer. Een interne stroomstoring kan veroorzaakt worden door waterlekkage, versleten stroomdraden of te veel aangesloten apparaten op een binnenshuis groepenkast of aardlekschakelaar. In dit geval is het belangrijk dat u eerst controleert welke zekering is doorgeslagen en welke apparaten op deze groep zijn aangesloten. Schakel vervolgens deze apparaten een voor een in om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Is er nog steeds sprake van een stroomstoring? Bel dan de storingsdienst of een elektricien.
Verlichting in uw huis is belangrijk voor de functionaliteit, sfeer en uitstraling van uw ruimte. Maar wat is een lichtplan en hoe maakt u het? In een lichtplan werkt u de opzet van de verlichting in uw huis uit. U kunt voor verschillende soorten verlichting een lichtplan opstellen. Denk aan een specifiek plan voor werkverlichting of functionele verlichting. De verlichting boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil maken bijvoorbeeld onderdeel hiervan uit. Daarnaast kun u ook een verlichtingsplan opstellen voor accent- of sfeerverlichting. U kunt online een stappenplan voor een lichtplan vinden, maar u kunt ook een elektricien om hulp vragen om samen met u een passend lichtplan te maken.
Het vervangen van een stopcontact kun u eenvoudig doen in drie stappen. U heeft hiervoor nodig: een stopcontact, een schroevendraaier en een striptang. Voordat u begint met dit karweitje, moet u eerst de stroom eraf halen.
- Stap 1: schroef de kap los van het stopcontact.
- Stap 2: draai de bevestigingsschroeven en de stroomdraden los van het stopcontact. Zorg ervoor dat de blauwe draad (neutrale draad) en de groengele draad (aardingsdraad) elkaar niet raken. Kort de draad ongeveer 1 cm in en strip het met de striptang.
- Stap 3: plaats het nieuwe stopcontact. Leg de groengele draad in het midden en de bruine en blauwe draad links of rechts. Nu kunt u het stopcontact weer in de schroef haken. Maak tot slot de kap weer vast aan de muurplaat.
Als u een brandlucht ruikt, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de stroom uit te schakelen. Zo zorgt u ervoor dat de geleider stopt met verwarmen. Neem vervolgens direct contact op met een professionele elektricien. De geleider is waarschijnlijk oververhit geraakt en kan thermische schade veroorzaken. Het isolatiemateriaal op de geleider is gaan smelten, waardoor er een brandlucht ontstaat in de meterkast. Als de stroom hoger is dan de nominale stroom die het apparaat nodig heeft, dan kan het elektriciteitsnetwerk in uw huis overbelast raken. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met een elektricien. Deze vakman kan u voorzien van nieuwe veilige bedrading. Bovendien kan een elektricien eventuele andere problemen onmiddellijk opsporen en oplossen.
Groepenkasten zijn er in verschillende soorten, maten en merken. Maar wat is het verschil tussen een 1-fase en een 3-fasen groepenkast? Dit leggen we graag kort voor u uit. Een 1-fase groepenkast is voorzien van tweepolige aardlekschakelaars en een tweepolige hoofdschakelaar. De 3-fasen groepenkast is voorzien van dezelfde tweepolige aardlekschakelaar, maar de hoofdschakelaar is vierpolig en daardoor breder. U kunt het type ook makkelijk herkennen door de aangegeven aansluiting op de kWh-meter in de meterkast. Een 1-fase aansluiting herkent u aan de volgende waarden: 220/230V. Bij een 3-fasen aansluiting komen de waarden uit op 3×220/230V of 380/400V. Heeft u hulp nodig met het installeren van een groepenkast? Neem dan direct contact op met de elektricien!
Waarom kiest u voor ons?
Neem contact op
Bent u op zoek naar een elektricien bij u in de buurt? Wij helpen u graag met elektra aanleggen of stroomstoringen verhelpen. Door onze vakkundige medewerkers worden alle problemen opgelost, zelfs als het middernacht is!