Tips om zelf een stopcontact aan te leggen

elektra aanleggen
Nieuws

Zelf een stopcontact aanleggen? We willen je niet bang maken, maar het is belangrijk dat je dat ervoor zorgt dat je een stopcontact correct en volgens het boekje doet. Want het verkeerd aanbrengen van een stopcontact is levensgevaarlijk. Maar als je er zeker van bent dat je zelf wat elektrisch werk kunt doen, dan lees je hier hoe je in 5 eenvoudige stappen een stopcontact aan je huis toevoegt.

Schakel het stopcontact uit

Eerst moet je de stroom op het hoofdpaneel uitschakelen. Zoek de juiste hoofdschakelaar en zorg dat die uit staat. Gebruik vervolgens een elektronische draadzoeker om de draadeinden aan beide zijden te vinden. Als je de draadeinden gevonden hebt, kun je je nieuwe stopcontact overal tussen plaatsen. Schroef het stopcontact los en gebruik een spanningstester om er zeker van te zijn dat de stroom inderdaad uitgeschakeld is.

De nieuwe kabel installeren

Nu is het tijd om de nieuwe kabel in de muur te voeren. Installeer daartoe de hele lengte van de kabel door hem door een van de uitklopgaten te voeren die je eerder aan de achterkant van de doos hebt gemaakt. Je kunt het gat maken door het uit te slaan met je schroevendraaier. Voer de kabel zo door dat hij de nieuwe doos kan bereiken. Je wilt ook een extra meter draad erbij. Nieuwe elektrische installatie, stopcontactdoos, schakelaar stopcontacten geïnstalleerd in gipsplaten voor gipswanden; hoe voeg je een stopcontact toe?

Tip voor het herbedraden

Je zult het bestaande stopcontact moeten herbedraden. Sluit hiervoor de draden van de nieuwe kabel aan op de bestaande draden. Strip met je draadknipper/stripper 10 centimeter plastic mantel van de nieuwe kabel, zodat je de koperen, witte en zwarte draden kunt zien. Leid de nieuwe kabel met mantel minstens een paar centimeter omhoog in de doos. Leg de overtollige draden dubbel om de kabel op zijn plaats te houden.

Voer de kabel door naar de nieuwe locatie

Markeer de opening voor de nieuwe doos en het uitzagen ervan met de zaag. Gebruik een kleerhanger als haak en vis de nieuwe kabel erin. Trek de kabel door de in de muur uitgesneden opening. Strip vervolgens ongeveer negen centimeter mantel van het uiteinde van de kabel. Neem de kabel en steek hem erin, zodat de mantel ongeveer een centimeter in de doos steekt. Bevestig de doos dan op de muur.

Twijfel je over je vaardigheden? Schakel een elektricien in

Als je je zorgen maakt over het zelf aanleggen van elektriciteit, neem dan contact op met een vakman. Doe-het-zelf elektra is niet iets om lichtvaardig mee om te gaan, en als je om wat voor reden dan ook twijfelt aan je kunnen, wend je dan tot elektricien.

 

Waarom kiest u voor ons?

Elektra specialisten
Stoppenkast werkzaamheden
Storingen en kortsluiting
24-uurs storingsdienst

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button