Aardlekschakelaar aansluiten: het hoe en waarom!

aardlekschakelaar
Nieuws

Iedere meterkast is voorzien van een aardlekschakelaar. Het is een onmisbaar onderdeel, die ernstig letsel kan voorkomen. Op deze pagina vertelt onze elektricien in Amstelveen u meer over de werking van de schakelaar en over de functie die dit onderdeel heeft. Wat maakt dat een meterkast zonder deze schakelaar ontzettend onveilig is?

Wat is de functie van een aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar in de meterkast controleert het elektrische circuit in huis op lekstroom. Wat lekstroom precies is, leest u in de volgende alinea. Het is belangrijk om te weten, dat op het moment dat er lekstroom gedetecteerd wordt de schakelaar automatisch omspringt. Dit betekent dat er nergens in huis nog stroom gebruikt kan worden. Een hele fijne toevoeging aan de meterkast, omdat het apparaten direct spanningsloos maakt. Bij lekstroom zou er sprake kunnen zijn van een kortsluiting.

Wat is lekstroom?

Het fenomeen lekstroom werd al geïntroduceerd. Wanneer er sprake is van lekstroom wordt er meer elektriciteit geleverd aan het stroomcircuit in huis, dan dat er terugkeert. Er zal in veel gevallen een klein verschil zitten tussen de uitgaande en inkomende stroom aan elektriciteit. Wanneer dit verschil een vooraf bepaalde waarde overschrijdt, zal de aardlekschakelaar de stroomvoorziening in huis direct uitschakelen. Lekstroom kan ertoe leiden dat de behuizing van een apparaat onder stroom komt te staan, wat weer kan resulteren in een schok bij het aanraken hiervan.

Welke types zijn er?

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten voorzieningen die toezien op lekstroom, namelijk: een traditionele aardlekschakelaar en een aardlekautomaat. De meeste woningen beschikken tegenwoordig over een aardlekautomaat. In oudere woningen wordt nog gebruik gemaakt van een schakelaar. Het voordeel van een aardlekautomaat is dat deze op meer punten reageert dan een aardlekschakelaar. De schakelaar reageert alleen wanneer er sprake is van lekstroom in het circuit.

Aardlekschakelaar laten installeren

Zelf een aardlekschakelaar installeren is onverstandig en kan gevaarlijk zijn, wanneer dit niet op de juiste wijze aangepakt wordt. Het testen van de schakelaar kunt u wel zelf doen. Voer zo’n test zeker eens per jaar uit, om er zeker van te zijn dat u niet te maken heeft met lekstroom zonder dat de aardlekschakelaar de stroomvoorziening uitschakelt. Op internet vindt u stappenplannen voor het testen van een aardlekschakelaar of aardlekautomaat.

Voor het aansluiten van een aardlekschakelaar of aardlekautomaat kunt u onze elektriciens in Amstelveen inschakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om deze onderdelen op de juiste wijze aan te sluiten in uw meterkast.

Waarom kiest u voor ons?

Elektra specialisten
Stoppenkast werkzaamheden
Storingen en kortsluiting
24-uurs storingsdienst

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button