Bekabeling voor elektra aan laten leggen

Bedrading elektricien
Nieuws

Wil je in huis een extra stopcontact, lichtpunt of misschien een totaal nieuwe groepenkast? In deze gevallen moet je ook de bekabeling voor elektra aan laten leggen. Het aanleggen van deze bekabeling laat je het beste over aan een goed opgeleide elektricien. Deze vakmensen weten namelijk precies welke procedures zij moeten volgen om de installatie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dit is nodig om de veiligheid van jezelf, je gezin en de woning te kunnen garanderen. Wanneer je toch perse de werkzaamheden zelf wilt verrichten laat dan het werk tenminste controleren door een erkende installateur.

Het belang van goed aangelegde bekabeling

Dat de bekabeling voor elektriciteit goed aangelegd wordt in huis is zeer belangrijk. Verkeerd aangelegde elektriciteitsdraden kunnen namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties. Zo kan er bijvoorbeeld een woningbrand ontstaan als gevolg van kortsluiting of stroomlek. Wanneer alle bekabeling goed is aangesloten dan is dit niet mogelijk omdat er veiligheidsmaatregelen voor deze situaties zijn ingebouwd. Zo moeten bijvoorbeeld alle huizen in Nederland sinds 1975 als voorzien zijn van een aardlekschakelaar. Deze schakelaar springt om wanneer stroomlek wordt geconstateerd. In de groepenkast zitten ook stoppen die doorslaan wanneer een kortsluiting zich in het netwerk voordoet. Het is essentieel dat de bekabeling voor elektra zo aangelegd wordt dat deze voorzorgsmaatregelen van kracht blijven.

Kleurcodes voor elektriciteitsdraden

Bescherming tegen lekstroom en kortsluiting is essentieel bij de aanleg van bekabeling voor elektra in huis. Bijna net zo belangrijk is dat men de juiste kleurcodes aanhoudt voor elektriciteitsdraden. Hieraan kan iedereen namelijk zien wat de functie van een bepaalde elektriciteitsdraad is zonder dit door te meten. De kleuren die dit aangeven zijn bruin, blauw, zwart en geel/groen. Deze staan respectievelijk voor stroomaanvoer, stroomafvoer, stroomaanvoer vanaf een schakelaar tot lichtpunt en de aarde. Bij het aanleggen van elektra moeten deze kleurcodes goed aangehouden worden om verwarring in de toekomst te voorkomen wanneer bijvoorbeeld een deel opnieuw aangesloten moet worden.

Waarom kiest u voor ons?

Elektra specialisten
Stoppenkast werkzaamheden
Storingen en kortsluiting
24-uurs storingsdienst

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button