Elektrisch rijden: moet ik mijn groepenkast aanpassen?

hoofdzekering
Nieuws

Elektrisch rijden is een van de trends uit de afgelopen jaren. Steeds meer consumenten stappen over op een elektrische- of hybride auto. Om het rijden in een elektrische auto zo voordelig mogelijk te maken is het raadzaam om een laadpaal bij uw woning te plaatsen. Op deze manier bent u niet afhankelijk van laadpalen in uw omgeving. Is het echter wel mogelijk om een laadpaal bij uw woning te plaatsen? Wanneer is het noodzakelijk om mijn groepenkast uit te breiden? Enzovoorts. In dit artikel vertellen we u hier meer over!

Een laadpaal bij uw woning laten plaatsen

Als particuliere consumenten staat u vrij om een laadpaal bij uw woning te plaatsen. Dit mag in uw tuin, maar bijvoorbeeld ook in uw garage. Mocht u geen plek bij uw woning hebben om de elektrische auto te parkeren, dan ligt dit iets gecompliceerder. In dit geval zal de laadpaal op een openbare plek geplaatst moeten worden, in de buurt van uw parkeerplaats. U zult met de gemeente moeten overleggen of de laadpaal hier geplaatst mag worden en op welke manier dit kan. Houd er wel rekening mee dat de parkeerplaats op dat moment voor iedereen met een elektrische auto toegankelijk is. Het is dus niet mogelijk om de parkeerplaats met laadpaal aan uw kenteken te koppelen.

Aanpassing van de meterkast voor een laadpaal

De meterkast binnen uw woning is niet standaard geschikt voor het gebruik van een laadpaal bij uw woning. Voor het gebruik van de laadpaal heeft u namelijk krachtstroom nodig, net als dat dit ook noodzakelijk is voor een elektrisch kooktoestel of soortgelijke grootstroomverbruikers. U zal een installateur in moeten schakelen om de meterkast aan te passen, zodat deze geschikt is voor het gebruik van een laadpaal.

Vaak wordt een meterkast van een 1-faseaansluiting voorzien, terwijl een 3-faseaansluiting noodzakelijk is voor een laadpaal. Met een 3-faseaansluiting kunt u een hoger voltage van het stroomnet afnemen, waardoor de laadpaal uw auto van voldoende stroom kan voorzien. Het is logischerwijs niet mogelijk om de laadpaal op een normaal stopcontact aan te sluiten. Voor het laten plaatsen van een 3-faseaansluiting zult u contact op moeten nemen met uw netbeheerder.

Waarom kiest u voor ons?

Elektra specialisten
Stoppenkast werkzaamheden
Storingen en kortsluiting
24-uurs storingsdienst

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button