Veiligheidseisen voor de meterkast

Nieuws

Bij een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning zult u in veel gevallen werkzaamheden in de meterkast uit moeten voeren. Een nieuwe ruimte aan uw woning aanbouwen betekent immers dat u een nieuwe stop aan de stoppenkast toe moet voegen. Dit geldt logischerwijs niet wanneer het bijvoorbeeld om een klein schuurtje gaat, waar u geen elektra wilt kunnen gebruiken. Een verandering aan de meterkast betekent dat deze aan de laatste veiligheidseisen voor de meterkast moet voldoen. In dit artikel vertelt onze elektricien uit Amstelveen u hier meer over.

Let op: uw meterkast hoeft enkel aan de laatste richtlijnen te voldoen, als u deze aanpast. Het is dus niet noodzakelijk om uw meterkast ieder jaar aan te passen.

Positie van de meterkast in huis

De meterkast moet zo geplaatst worden, dat deze vanaf de toegangsdeur direct bereikbaar is. Ook geldt dat de meterkast op een maximale afstand van drie meter van de toegangsdeur verwijderd mag zijn. In veel woningen wordt de meterkast om deze reden in de hal bij de voordeur geplaatst. Mocht er sprake zijn van een calamiteit in huis, dan kan de brandweer direct bij de meterkast. Zo worden verdere risico’s voorkomen, evenals dat een brandweer niet naar de meterkast hoeft te zoeken. Een andere eis waaraan de meterkast moet voldoen, is dat de watermeter en waterleidingen niet kunnen bevriezen.

Afmetingen en indeling van de meterkast

Naast de richtlijnen voor de locatie van de meterkast zijn er ook richtlijnen voor het formaat en de indeling hiervan. Zo zijn de minimale afmetingen van een meterkast 240 bij 75 bij 31 centimeter. Deze ruimtes is verdeeld in vier verschillende zones, waarin de aansluitingen geplaatst kunnen worden. Van deze zones heeft iedere zone een eigen kleurcode. Het is dus niet mogelijk om de zones naar eigen inzicht samen te stellen. De deur van de meterkast moet afsluitbaar zijn en een formaat van minimaal 70 bij 210 centimeter hebben.

Tip: maak gebruik van twee roosters in de deur van uw meterkast. Met deze roosters voorziet u de meterkast van voldoende ventilatie. Dit is echter niet noodzakelijk en tot op heden niet in de richtlijnen voor een veilige meterkast opgenomen.

Hulp bij het installeren van de meterkast

Voor het installeren van de meterkast kunt u de hulp van onze elektriciens inschakelen. Onze elektriciens zijn op de hoogte van de laatste richtlijnen. Zo bent u ervan verzekerd dat de meterkast op de juiste wijze geïnstalleerd wordt.

Waarom kiest u voor ons?

Elektra specialisten
Stoppenkast werkzaamheden
Storingen en kortsluiting
24-uurs storingsdienst

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button