De gemiddelde inwoner van Amstelveen heeft geen idee hoe een meterkast in elkaar zit. Toch weet u er mogelijk wel het een en ander over. Zo is het u vast bekend dat de apparaten in huis verdeeld zijn over verschillende groepen. Daarnaast weet u ongetwijfeld ook dat er een aardlekschakelaar voor de groepen zit. Voor de meeste mensen houdt het hier vaak wel bij op. Toch bestaat een groepenkast uit veel meer onderdelen. Eén van deze onderdelen is de hoofdzekering. Doet dit bij u geen belletje rinkelen? Lees dan vooral verder. Het is namelijk belangrijk dat u weet wat de hoofdzekering is wat deze doet. Hieronder geven wij u hier tekst en uitleg over.
De werking van een hoofdzekering in uw meterkast
Veel mensen zien de aardlekschakelaar en de verschillende groepen in een meterkast als belangrijkste onderdeel van het geheel. Dat is op zich begrijpelijk, want zij regelen de stroom in uw woning. Toch is de hoofdzekering nog belangrijker. Dit onderdeel bewaakt namelijk de stroom die binnenkomt.
Alle stroom die uw huis binnenkomt, loopt door de hoofdzekering. Dit onderdeel van uw meterkast kijkt of het om veilige stroom gaat. Is dit het geval? Dan voert de zekering de stroom door naar de verschillende groepen. Hierdoor kunt u de verschillende elektrische apparaten in huis zonder problemen gebruiken. Wanneer de stroom te krachtig is, zorgt de hoofd zekering ervoor dat deze uw huis niet binnenkomt. In een moderne groepenkast zijn doorgaans meerdere hoofdzekeringen aanwezig.
Verschillende aansluitwaarden
Een hoofdzekering werkt altijd op dezelfde manier. Hierdoor denkt u mogelijk dat er in iedere meterkast eenzelfde zekering zit. Begrijpelijk, maar dit is niet het geval. Hoofdzekeringen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende aansluitwaarden. Een standaard hoofdzekering heeft altijd een aansluitwaarde van 25 ampère.
Vroeger was een hoofdzekering met een aansluitwaarde van 25 ampère voldoende voor vrijwel alle elektrische apparaten in huis. Vandaag de dag is dat meestal niet meer het geval. Zo is een aansluitwaarde van 25 ampère bijvoorbeeld niet voldoende om een inductiekookplaat te kunnen gebruiken. Ook voor jacuzzi’s en sauna’s heeft u een hoofdzekering met een hogere aansluitwaarde nodig. Gelukkig behoort dit tegenwoordig tot de mogelijkheden. Naast een zekering met een aansluitwaarde van 25 ampère kennen we namelijk ook hoofdzekeringen met aansluitwaardes van 35, 50, 63 en 80 ampère.
Grotere hoofdzekering plaatsen
Heeft u thuis een inductiekookplaat, warmtepomp, jacuzzi of zwembad? Dan moet u mogelijk een grotere hoofdzekering in de meterkast laten plaatsen. Zonder deze grotere zekering kunt u dergelijke elektrische apparaten namelijk niet gebruiken. Wilt u een grotere hoofdzekering plaatsen? Schakel hier dan altijd een elektricien in Amstelveen voor in. Ga nooit en te nimmer zelf aan de slag in uw meterkast wanneer u hier geen kennis van of ervaring mee heeft.
Voor een elektricien is het vervangen van de hoofdzekering gesneden koek. Hij voert deze klus binnen een handomdraai uit, waardoor u het elektrische apparaat binnen de kortste keren kunt gebruiken. Bovendien bent u er zeker van dat de hoofdzekering zijn werk doet, want een elektricien plaatst deze op de juiste manier. Tot slot hoeft u niet bang te zijn dat u een zekering met een te lage aansluitwaarde krijgt. Een elektricien ziet snel welke apparaten u gebruik en hoeveel stroom u verbruikt. Hierdoor weet hij direct welke hoofdzekering nodig is om elektrische apparaten in huis zonder problemen te kunnen gebruiken.